Stall Stensundas blogg

Stall Stensundas blogg

En blogg om Stall Stensunda, hästhantering och ridning


Morgondemo

TräningPosted by Catrin 2018-08-26 22:58
Igår hade vi besök av instruktörer från Ecole de Légèreté. Det var Anna Wallén, Lena Danius och Lena Kjellsson. De har hållit demo hos oss tidigare, och det är alltid mycket trevligt. Vi är numera ganska många som strävar mot en hållbar dressyr, där målsättningen i första hand är att gymnastisera hästarna och göra dem bäringa och hållbara, snarare än att vinna tävlingar. Kul att se flera som arbetar i samma anda.

Dagens demo handlade om galopp, och Anna Wallén hade förberett presentationen som Lena Danius höll. Det var mycket pedagogiskt upplagt, och demonstrerades tydligt och bra.

Det var många besökare, ca 50 stycken. Tack för detta!

  • Comments(1)//blog.stallstensunda.se/#post29

Clinic med Diana Krischke

TräningPosted by Catrin 2018-08-26 22:49
I juni hade vi en fantastiskt bra clinic med Diana Krischke. Det är så roligt med en tränare som arbetar så lugnt och metodiskt. Först tittar hon lite på ekipaget, sedan berättar hon vad hon tycker behöver förbättras i första hand.

Man får en utförlig förklaring vad som ska förändras, och sedan får man övningar att utföra. Under utförandet får man feedback på när det är rätt och när man behöver justera något.

När allt är rätt får man massor av beröm. Både häst och ryttare blir väldigt stolta och glada, när Diana är nöjd så hörs och syns det. Man blir snabbt säker på att man kommer att lyckas, och det är förstås så det ska kännas om en träning ska gå bra. När häst och ryttare har tillit till sin förmåga så kan man åstadkomma mer än man trodde var möjligt.

När utbildningen sker på detta vis så är det enkelt att jobba vidare själv sedan. Om man verkligen förstått vad som ska förändras och hur det ska göras så är det lätt!

Själv blev jag väldigt glad när mitt stora halvblod Pilgrim klarade av att i galopp dyka under garrochan och göra en hel piruett. Kul avslutning på en bra clinic.  • Comments(0)//blog.stallstensunda.se/#post28

Julavslutning Maria-träning

TräningPosted by Catrin 2017-12-26 23:47
Den 17:e december hade Marias elever en gemensam aktivitet som terminsavslutning. Det blev bland annat en trevlig kadrilj med jultema. Fanny tog lite bilder:

  • Comments(0)//blog.stallstensunda.se/#post26

Ridning i balans

TräningPosted by Catrin 2017-11-22 10:43
I mitten av november bjöd Stensunda Ridklubb sina medlemmar på en gratis kurs med temat Ridning i balans.

På onsdagen 15/11 träffades vi i övre stallets fikarum och lyssnade på en föreläsning och åt varma mackor. Ämnet var viktigt - ryttarens balans, sitsens inverkan på hästen och sambandet med en hållbar häst. Flera deltagare berättade senare att man fokuserat mer på sin egen sits efter denna genomgång.

På lördagen 18/11 var det lite praktiska övningar - först i fikarummet på sadelbock, boll...
... samt på studsmatta.
Övningarna gjordes ganska fritt, vilket gjorde att deltagarna började diskutera med varandra om olika sätt att tänka kring ridning och sits. Otroligt intressant, vi har så många erfarna hästmänniskor i stallet. Alla strävar åt samma håll, men vi har lite olika sätt att formulera upplevelserna på hästryggen.

Efter de praktiska övningarna åt vi en välsmakande lunch på soppa och bröd.Anna-Karin hade fixat lunchen, med hjälp av Annika.Katten gillade kursen, fullt med folk att hänga med hela dagen. Han hjälpte också till att ta hand om disken. (Eller?) Efter lunch hade vi uppsuttna övningar i ridhuset. När man inte satt på hästryggen serverades fika uppe på läktaren.
Här lite samling som avslutning på kursen.
Tack, Stensunda Ridklubb, för att ni ordnade detta!

Tack även till alla trevliga och engagerade deltagare. Jag är så glad att ha er i stallet, vilket härligt gäng!

  • Comments(0)//blog.stallstensunda.se/#post24

Miljöträning med Halloweentema

TräningPosted by Catrin 2017-10-22 22:19
Ikväll var det läskigt i ridhuset. 10 av stallets hästar tog sig an utmaningen att trotsa alla faror - och alla med mycket gott resultat.

Här är några av de tvåbenta deltagarna vid banbygget.När banan var byggd fick vi alla bröd och soppa i läktarrummet. Mums!
Sedan fick hästarna komma in, två och två. Här är Lena och Bassira som utan problem gick igenom presseningstunneln.
Katta hade inga problem att få med Affi i den smala gången.
Annika håller upp presenningen så att Triton får vara i "tältet" med Linnea och paraplyet.
Exit blev inte särskilt upprörd över att Ida la en agilitytunnel på hans rygg.På halloween ska det vara maskerad. Även för hästar: Det dök upp läskiga tvåbeningar. Hästarna verkade inte ha något emot dessa monster.

När hästarna var klara fick de smaka äpplen i fikahörnet. Här Triton som uppförde sig artigt, till skillnad från Pilgrim som snabbt snodde hela påsen från bordet.För Roffe var det många nya saker. Men efter viss inledande tvekan så tog han mod till sig, när Karin föreslog olika utmaningar.Hermes, 5 år var först lite tveksam till att bära på agilitytunneln.Men sedan klarade Hermes till och med att bära tunneln igenom vattnet, med lite extra höga benlyft.Prisma har varit med på miljöträning förr, och skötte sig utmärkt. Hon klarade även tunneln, som var ny för dagen.Lina åtog sig uppdragen uppsutten, barbacka. Darrow var supercool.

Amora fick också lite annorlunda bördor att hantera, vilket hon klarade galant.Tack alla för en jättemysig kväll!

  • Comments(1)//blog.stallstensunda.se/#post20

Lek med Pilgrim

TräningPosted by Catrin 2016-07-24 00:16
Igår var min syster och Marie på besök på stallet. Jag passade på att visa lite lekar med Pilgrim. Marie tog en bild när Pilgrim stod på sin lilla pall.Linn kom ner till ridhuset och tog några videoklipp när Pilgrim jagar pressening och står på gungbräda. Här är filmsnutten:

  • Comments(1)//blog.stallstensunda.se/#post17
Next »