Stall Stensundas blogg

MorgondemoTräning

Posted by Catrin 2018-08-26 22:58

Igår hade vi besök av instruktörer från Ecole de Légèreté. Det var Anna Wallén, Lena Danius och Lena Kjellsson. De har hållit demo hos oss tidigare, och det är alltid mycket trevligt. Blog imageVi är numera ganska många som strävar mot en hållbar dressyr, där målsättningen i första hand är att gymnastisera hästarna och göra dem bäringa och hållbara, snarare än att vinna tävlingar. Kul att se flera som arbetar i samma anda.

Dagens demo handlade om galopp, och Anna Wallén hade förberett presentationen som Lena Danius höll. Det var mycket pedagogiskt upplagt, och demonstrerades tydligt och bra.

Det var många besökare, ca 50 stycken. Tack för detta!

Clinic med Diana KrischkeTräning

Posted by Catrin 2018-08-26 22:49

I juni hade vi en fantastiskt bra clinic med Diana Krischke. Det är så roligt med en tränare som arbetar så lugnt och metodiskt. Först tittar hon lite på ekipaget, sedan berättar hon vad hon tycker behöver förbättras i första hand.

Man får en utförlig förklaring vad som ska förändras, och sedan får man övningar att utföra. Under utförandet får man feedback på när det är rätt och när man behöver justera något.

När allt är rätt får man massor av beröm. Både häst och ryttare blir väldigt stolta och glada, när Diana är nöjd så hörs och syns det. Man blir snabbt säker på att man kommer att lyckas, och det är förstås så det ska kännas om en träning ska gå bra. När häst och ryttare har tillit till sin förmåga så kan man åstadkomma mer än man trodde var möjligt.

När utbildningen sker på detta vis så är det enkelt att jobba vidare själv sedan. Om man verkligen förstått vad som ska förändras och hur det ska göras så är det lätt!

Själv blev jag väldigt glad när mitt stora halvblod Pilgrim klarade av att i galopp dyka under garrochan och göra en hel piruett. Kul avslutning på en bra clinic.Små förbättringarAnläggningen

Posted by Catrin 2018-02-23 23:45

Ni har förhoppningsvis sett att all plåt på insidan har kommit upp i ridhuset, så nu är det ljust och fräscht både i entrén, på läktaren och ovanför speglarna på kortsidan. Skönt att äntligen ha fått bort allt som vi tidigare förvarat i entrén, det känns både säkrare och prydligare.

* * *
Speglarna på kortsidan kom upp i december, men vi väntar fortfarande på de sista två speglarna som ska sitta längst ut mot långsidorna. Leverantören gjorde fel i första leveransen, och har skjutit på leveransen av de sista, specialkapade speglarna. Han har lovat leverans i slutet av februari, vi får se om han håller sitt löfte.

* * *
I ridhuset fanns tidigare elband som man kunde sätta för entrén vid löshoppning mm. Men de var ganska fula, och det finns alltid en liten risk att hästarna fastnar i lösa trådar. Så nu har vi monterat reglar som löper i hylsor i sargväggen. Bara att dra fram när man vill spärra av entrén.smiley
Blog imageTänk på att alltid ha ytterdörren stängd när din häst är lös i ridhuset - en orolig häst riskerar att hoppa ut, även om den normalt sett är ganska tveksam till att hoppa.

* * *
Robert har tillverkat ett lås till grinden på ridbanan. Det blir enklare och stadigare än det elastiska rep som satt där förr.
Blog image
Nu är det också lättare att öppna och stänga grinden till häst. Att öppna utifrån och stänga efter sig inifrån är ganska lätt, bör gå att lära de flesta hästarna. Utmaningen ligger i att uppsutten stänga den utifrån. Klarar ni det?Julavslutning Maria-träningTräning

Posted by Catrin 2017-12-26 23:47

Den 17:e december hade Marias elever en gemensam aktivitet som terminsavslutning. Det blev bland annat en trevlig kadrilj med jultema. Fanny tog lite bilder:Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog image

Julstämning i stalletKlubbens aktiviteter

Posted by Catrin 2017-12-14 09:36

Måndagen den 11 december ordnade Stensunda Ridklubb julpyssel i övre stallet. Blog imageRedan kl 17 var det ett gäng på plats som genast satte igång att pyssla och fika.Blog imageBlog imageBlog imageBlog imageBlog imageKatten övervakade det hela från sin juldekorerade sovplats:Blog imageAllt var stämningsfyllt, med doft av glögg och pepparkakor. Ljusen speglade sig i glasrutornaBlog imageOch allt eftersom stämningen steg så växte juldekorationerna fram. Nytt för i år var temat med hästskor.Blog imageHermes handsmidda specialsko fick ett andra liv.Blog imageAnnika hade dessutom koll på hur man gör söta små tomteluvor.Blog imageFlera skapade stallets klassiker, granris med liten dekoration och stor rosett. Alltid lika fint.
Blog imageGranris passar fint i fönstren också, här dagen efter i dagsljus.Blog imageTriton fick en stilig krans i sitt fönster.Blog imagePilgrim verkade nöjd med sin enkla dekoration.
Blog imageSjälvklart kom deltagare från båda stallen, så att det blev julstämning överallt. Här några bilder från nedre stallet.Blog imageBlog imageBlog imageNågon dag senare kom snön, och då blev det ännu mer julstämning på stallet. Här utsikt över ridbanan från övre stallet
Blog imageNedre stallet:Blog imageAmora betraktar solnedgångenBlog imageIda och Exit passade på att ta lite julbilder i snön.Blog imageTack för en mysig pysselkväll. Blog image

Ridning i balansTräning

Posted by Catrin 2017-11-22 10:43

I mitten av november bjöd Stensunda Ridklubb sina medlemmar på en gratis kurs med temat Ridning i balans.

På onsdagen 15/11 träffades vi i övre stallets fikarum och lyssnade på en föreläsning och åt varma mackor. Blog imageÄmnet var viktigt - ryttarens balans, sitsens inverkan på hästen och sambandet med en hållbar häst. Flera deltagare berättade senare att man fokuserat mer på sin egen sits efter denna genomgång.

På lördagen 18/11 var det lite praktiska övningar - först i fikarummet på sadelbock, boll...
Blog image... samt på studsmatta.
Blog imageÖvningarna gjordes ganska fritt, vilket gjorde att deltagarna började diskutera med varandra om olika sätt att tänka kring ridning och sits. Otroligt intressant, vi har så många erfarna hästmänniskor i stallet. Alla strävar åt samma håll, men vi har lite olika sätt att formulera upplevelserna på hästryggen.

Efter de praktiska övningarna åt vi en välsmakande lunch på soppa och bröd.Blog imageAnna-Karin hade fixat lunchen, med hjälp av Annika.Blog imageKatten gillade kursen, fullt med folk att hänga med hela dagen. Han hjälpte också till att ta hand om disken. (Eller?)Blog image Efter lunch hade vi uppsuttna övningar i ridhuset. Blog imageNär man inte satt på hästryggen serverades fika uppe på läktaren.
Blog imageHär lite samling som avslutning på kursen.
Blog imageTack, Stensunda Ridklubb, för att ni ordnade detta!

Tack även till alla trevliga och engagerade deltagare. Jag är så glad att ha er i stallet, vilket härligt gäng!